Blog wachtwoorden omslag

Hoe maak ik een veilig wachtwoord aan?

Jij wilt als handelaar natuurlijk niet dat iemand anders onrechtmatig jouw voorraad gebruikt. Daarom moet je jouw accounts waarin je je voorraad beheert goed beschermen met een veilig wachtwoord.

Hoe stel ik een veilig wachtwoord in?

Een veilig wachtwoord (ook wel ‘sterk’ wachtwoord) is een wachtwoord dat niet zomaar gekraakt kan worden door een ‘internetcrimineel’. Je kunt dit wachtwoord zelf aanmaken of een tool hiervoor gebruiken. De regel is meestal: hoe langer het wachtwoord/de wachtwoordzin is, des te beter.

Tips om zelf een veilig wachtwoord aan te maken zijn:

  • Gebruik minimaal 12 karakters
  • Combineer kleine letters, cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, !, #, %, $)
  • Gebruik een wachtwoordzin van minimaal 4 woorden

Wat kun je beter niet doen:

  • Gebruik geen voor de hand liggende woorden, combinaties of afkortingen
  • Gebruik geen spreekwoord of bekende zin als wachtwoordzin

Het is aan te raden om verschillende veilige wachtwoorden te hebben voor al jouw accounts. Zo ben je het beste beschermd. 

Hoe onthoud ik al mijn veilige wachtwoorden?

Een wachtwoordmanager maakt wachtwoordbeheer veilig en gemakkelijk, mede door een wachtwoord voor elke website te onthouden. Ook helpt een wachtwoordmanager bij het verzinnen van sterke wachtwoorden. Ook de Consumentenbond heeft een test uitgevoerd bij een aantal gratis en betaalde wachtwoordmanagers op veiligheid en kwaliteit. Ben je lid van de Consumentenbond? Dan kun je alle testuitslagen hier bekijken. Wel kunnen wij je al meegeven dat de twee gratis wachtwoordmanagers LastPass en Bitwarden hoog in het lijstje stonden.

Wil je extra bescherming? Voer tweefactorauthenticatie in

Tweefactorauthenticatie (2FA) maakt het inloggen in jouw accounts nog veiliger. Met 2FA moet je naast jouw wachtwoord ook vaak een code invoeren die je krijgt via:

  • Een sms
  • Een app die deze code aanmaakt
  • Een apparaat, zoals de ‘digipas/scanner’ bij digitaal bankieren

Vaak wordt 2FA iedere keer als je op een nieuw apparaat inlogt geactiveerd. Meestal kun je aangegeven dat dit apparaat veilig is. Dit wordt dan opgeslagen. Als je al een keer op een apparaat bent ingelogd, hoef je daarna meestal niet meer gebruik te maken van 2FA op dat apparaat.

Is een geheime vraag veilig?

Nee, een geheime vraag is niet veilig. Soms kun je bij het maken van een account een ‘geheime vraag’ instellen. Door middel van jouw gekozen antwoord op deze vraag kun je dan jouw wachtwoord opnieuw instellen. Helaas zijn de antwoorden op geheime vragen vaak eenvoudig te achterhalen door internetcriminelen. Moet je toch ergens een geheime vraag beantwoorden? Geef dan een wachtwoordzin of sterk wachtwoord als antwoord.

De TruckDelta en EquipmentDelta inlogpagina’s hebben wij uiteraard goed beschermd. Je krijgt op die pagina’s daarom ook geen geheime vraag, maar je krijgt wel een melding van ons als er een ‘verdachte inlogpoging’ wordt gesignaleerd.

Bronnen: