Iedereen kent hem wel en menig trucker heeft hem op of in zijn vrachtwagen staan: de Michelin Man. In 2019 blies dit mannetje 120 kaarsjes uit. Maar hoe is hij eigenlijk ontstaan?
Alle afbeeldingen in dit blogartikel zijn afkomstig van Michelin.
In dit blogartikel lees je:
- Het ontstaan
- Bibendum
- Veranderend uiterlijk
- Beste logo van de eeuw
- Museum
- Michelingids
- Michelinster
- Michelinbanden
Het ontstaan
De Michelin Man is bedacht in 1889 door de Franse Michelin broers André en Edouard. Zij zijn de oprichters van de Michelin banden. Het idee ontstond op de wereldtentoonstelling van 1894 in Lyon. André zag toen een stapel banden liggen bij hun stand. Edouard zei toen ‘Kijk, met armen en benen eraan lijkt het op een mannetje’. Vier jaar later in 1898 werd de Michelin Man pas op papier gezet als reclameafbeelding door cartoonist O’Galop.
Bibendum
O’Galop had zijn reclameafbeelding gebaseerd op een affiche dat hij eerder had getekend voor een Duitse bierbrouwerij. Hierop stond een koning die het glas hief. De koning sprak de Latijnse woorden ‘Nunc est bibendum’ uit, wat betekent ‘Nu is het tijd om te drinken’.
O’Galop verving de koning door het Michelin mannetje. Het Michelin mannetje hield een glas met spijkers vast waarmee hij toostte. O’Galop voegde hieraan extra tekst toe ‘Le pneu Michelin boit l’obstacle’ (de Michelinband drinkt de hindernis). De boodschap van Michelin was hierbij dat hun banden van uitstekende kwaliteit waren. Zelfs spijkers en andere scherpe voorwerpen krijgen de band niet kapot. Dit affiche had ervoor gezorgd dat de Michelin Man ‘Bibendum’ werd genoemd.
Veranderend uiterlijk
Tot 1908 werd het affiche ingezet. In die jaren groeide de populariteit van Bibendum. Hij was te zien op steeds meer affiches en in cartoons. Later ook op kaarten en gidsen van het merk. Er waren zelfs mascottes van hem op evenementen. De uitstraling die het Michelin mannetje in zijn begintijd had was erg luxe. Dit kwam doordat hij een sigaar en een wijnglas vasthield. Door de jaren heen konden steeds meer mensen zich een auto veroorloven. Daarom werd besloten om het uiterlijk van Bibendum aan te passen. Hij werd vriendelijker en de sigaar en het wijnglas verdwenen. De autobanden waren ook flink veranderd in de loop der tijd. Daarom ging het uiterlijk van het Michelin mannetje van dunne en hoge banden naar kleinere en bredere banden.
In de jaren vijftig was Bibendum zo populair dat hij onderdeel werd van de moderne popcultuur. Hij werd gespierder en sportiever. Vanaf toen werd Bibendum 20 jaar lang rennend afgebeeld.
Later in het begin van de jaren 2000 kreeg hij zelfs een 3D look.
De evolutie van de Michelin Man
Beste logo van de eeuw
In 2000 werd de Michelin Man door de Financial Times bekroond tot beste logo van de twintigste eeuw. Tot op heden zie je hem nog overal op banden, vrachtwagens en landkaarten.
Museum
Michelin heeft een eigen museum ‘L’Aventure Michelin’. Hier kun je de geschiedenis van Michelin zien, die is tentoongesteld op meer dan 2.000 m².
Michelingids
Begin 20e eeuw waren er nog maar weinig auto’s in heel Frankrijk. Daarom wilde Michelin het autogebruik stimuleren. Dit deden zij met de Michelingids. In deze gids waren goede hotels en restaurants te vinden, maar ook informatie over garages, benzinestations en toiletten. Dit was de gratis versie van de gids. Later werd de gids betaald, omdat hij soms werd gebruikt als werkbank ondersteuning in garages. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. De betaalde gids kreeg meer informatie over waar iemand terecht kon voor werkplaatsen en Michelin-bandendepots in de buurt, voor het opladen van een elektrische accumotor en voor brandstof. Ook de montage en reparatie van de banden werd in de gidsen uitgelegd.
De Michelingids van 1900
De Michelingids van 2020
Michelinster
In 1926 werd in de Michelingids de Michelinster geïntroduceerd. Inspecteurs gingen de kwaliteit van restaurants beoordelen. De ster werd pas gegeven bij een ‘uitzonderlijk’ goede keuken, unieke smaken en goede bediening. Dit bleek een groot succes te zijn onder de lezers. Daarom werd in 1931 de Michelinster uitgebreid naar drie sterren. Tot op heden wordt deze beoordeling nog steeds gebruikt.
De Michelinster
Michelinbanden
De banden van Michelin zijn verkrijgbaar in zomer-, winter- en all-seasonbanden. Voor onder andere auto’s en vrachtwagens. Michelin heeft jarenlange ervaring. Zij waren ook de eerste die een rubberen band maakte voor koetsen, auto’s en zelfs de trein.
Op TrucksNL kun je de juiste Michelinbanden voor jouw vrachtwagen vinden.