Brandweerwagens worden steeds vaker als basis gebruikt om een offroad-camper te bouwen. Het reizen naar afgelegen, vaak moeilijk bereikbare plaatsen op onze aardbol wordt steeds populairder. Voor veel mensen is het intussen zelfs een manier van leven geworden. Zeg nu zelf, hoe geweldig moet het zijn om wakker te worden in je eigen bed tussen de wilde dieren of met de mooiste uitzichten op aarde?
In dit artikel lees je:
- Lifestyle
- Brandweerwagen als basis
- Verouderde techniek
- Basecamp.2
- Project
- Sprengelmeijer Trucks
- Social media
- De ultieme basis voor een offroad-camper
Het reizen naar afgelegen, vaak moeilijk bereikbare plaatsen op onze aardbol wordt steeds populairder. Foto afkomstig van Basecamp.2

Lifestyle
In ons digitale tijdperk wordt het voor een steeds grotere groep mensen mogelijk om te werken waar ze maar willen. Je bent steeds minder afhankelijk van een “vaste” werkplek doordat u de meeste zaken online kunt regelen.
Je hoeft niet meer fysiek op een kantoor aanwezig te zijn om jouw werk toch gedaan te krijgen, daardoor kiezen werknemers er vaker voor om 1 of meerdere dagen vanuit huis te werken.
Stel je voor dat je voor jouw werk helemaal niet meer locatiegebonden bent. Dan wordt het idee om werken en reizen te combineren toch wel heel aantrekkelijk. Het Nederlandse klimaat verruilen voor een iets meer tropisch klimaat, zal voor velen al genoeg reden zijn om de camper te starten.
Brandweerwagen als basis
Maar waarom worden er dan toch zoveel brandweerwagens omgebouwd tot offroad-camper?
In de meeste (west) Europese landen worden brandweerwagens na een bepaald aantal dienstjaren vervangen voor een nieuw exemplaar. De reden hiervoor is dat de opbouw van de wagens dan dermate verouderd is, en niet meer aan de huidige eisen van de brandweerkorpsen voldoet.
Een groot gedeelte van deze verouderde wagens zal geëxporteerd worden naar tweede en derde wereldlanden. In deze landen kunnen ze nog jaren mee als brandweerwagen, doordat ze altijd perfect zijn onderhouden.
Het komt regelmatig voor dat er brandweerwagens worden aangeboden op TrucksNL met nog geen 50.000 km op de teller! Een ander bijkomend voordeel is dat de wagens altijd binnen hebben gestaan in de kazerne. Hierdoor hebben weersinvloeden geen enkele kans gehad om het plaatwerk aan te tasten, en zijn de wagens vaak nog puntgaaf.
Verouderde techniek
Een ander bijkomend voordeel van een verouderde brandweerwagen is dat de techniek vaak nog simpel en mechanisch is.
Wanneer je nu met een hypermoderne camper voorzien van alle laatste elektronische snufjes onverhoopt strandt in een tweede of derde wereldland, is de kans groot dat men lokaal niets voor je kan betekenen.
Aan een voertuig met verouderde (veelal mechanische) techniek kun je zelf nog veel doen. Mocht je met zo’n voertuig bijvoorbeeld pech krijgen op het Afrikaanse continent, is de kans groot dat je met lokale hulp jouw reis weer kunt vervolgen.
In Gambia heb ik een aantal jaar geleden zelf mogen zien hoe vrachtwagens met veel kunst en vliegwerk daar rijdend gehouden worden. Veel van deze vrachtwagens waren nog voorzien van de reclame van voorgaande West-Europese baasjes.
Basecamp.2
De Nederlandse Arjan en Patricia hebben ook van een brandweerwagen een prachtige offroad-camper gebouwd. Zij kochten een Mercedes-Benz 1619 4×4 van het bouwjaar 1983 die ze de naam ‘basecamp.2’ hebben gegeven. Deze robuuste alleskunner had nog maar 49.000 km. gereden, en was daardoor eigenlijk gewoon nog in nieuwstaat.
Als eerste werd de brandweeropbouw van het chassis verwijderd, om plaats te maken voor de nieuwe camperopbouw. Daarna werden de originele banden en velgen vervangen voor veel grotere offroad-banden. Deze banden hebben veel meer grip op oneffen terrein. Daarnaast is de draagkracht van deze banden ook veel hoger, waardoor u op de achteras geen dubbele montering meer nodig heeft.
Bovendien is een dubbele bandenmontage in het terrein niet geheel zonder gevaar. Stenen of andere scherpe voorwerpen kunnen makkelijk klem komen te zitten tussen de banden met kapotte banden tot gevolg. Hierdoor alleen al kiezen de meeste offroad-camper eigenaren voor een enkele bandenmontage op alle assen.
Een brandweerwagen ombouwen tot offroad-camper, op de tweede foto is de opbouw verwijderd en zijn de grote banden gemonteerd. Foto’s afkomstig van Basecamp.2


Project
Denk nu niet dat je vrijwel direct na de aanschaf van een brandweerwagen kunt vertrekken richting de zon. Brandweerwagens zijn ingericht om branden te blussen, en niet om in te wonen.
De opbouw zal geheel of gedeeltelijk moeten worden verwijderd alvorens je aan jouw project kunt beginnen.
Arjan en Patricia hebben ervoor gekozen om zelf een nieuwe opbouw te realiseren van geïsoleerde sandwichpanelen. Door het lage eigen gewicht en de hoge isolatiewaarde zijn dit perfecte panelen voor een camperopbouw.
De brandweerrode cabine kreeg eerst een mooie zilvergrijze look voordat de bouw van hun tweede huis kon beginnen.
Voordat de bouw van hun tweede huis begon werd de Mercedes cabine zilvergrijs gespoten. Foto afkomstig van Basecamp.2

Het opbouwen van jouw camper geeft natuurlijk enorm veel voldoening wanneer je dit zelf doet. Je kunt een hoop geld besparen als u de verbouwing (deels) voor eigen rekening neemt.
Op TrucksNL worden heel veel laadbakken en containers aangeboden die kunnen dienen als basis voor jouw opbouw.
Wat ga je met de verwijderde onderdelen zoals pompen, slanghaspels en spuitkanonnen doen? Je kunt deze natuurlijk heel eenvoudig weer te koop aanbieden op TrucksNL. Voor de export is er zeker vraag naar dergelijke onderdelen.
Sprengelmeijer Trucks
Waar begin je nu met zoeken als je op zoek bent naar uw perfecte basis voor een offroad-camper? Juist, op TrucksNL! Arjan en Patricia vonden deze mooie brandweerwagen in Nieuwerkerk aan den IJssel bij Sprengelmeijer Trucks.
Sprengelmeijer heeft zich gespecialiseerd in de im- en export van gebruikte bedrijfswagens en transportmiddelen. Regelmatig hebben zij brandweerwagens in de snel wisselende voorraad.
Wil je nu weten of zij die mooie brandweerwagen van jouw keuze in het actuele bestand hebben zitten? Door op TrucksNL naar de bedrijfspagina van Sprengelmeijer te gaan zie je het aanbod in één oogopslag.
Social media
Ben je benieuwd waar de volgende reis van Arjan en Patricia met Basecamp.2 naartoe gaat? Op hun Instagramaccount ‘Basecamp.2’ laten zij zien hoe het is om met zo’n grote camper door de prachtige natuur van o.a IJsland en Schotland te reizen.
Een sfeerimpressie van IJsland

De ultieme basis voor een offroad-camper
De ultieme basis voor een ofroad-camper? Hierover lopen de meningen natuurlijk behoorlijk uiteen.
Jouw persoonlijke wensen en omstandigheden zijn hierin een belangrijke lijdende factor. Denk hierbij aan:
- Met hoeveel mensen ga je op reis?
- Gaan er huisdieren mee?
- Heb je veel persoonlijke ruimte nodig?
- Welke voorzieningen wil je allemaal aan boord hebben?
- Waar wil je naartoe?
Dit zijn allemaal wel zaken om in overweging te nemen voordat je over gaat tot de aanschaf van jouw droomwagen. Houd hierbij ook rekening met het brandstofverbruik en de hogere tolkosten voor grotere voertuigen in bepaalde landen.
Wanneer je met een groter gezelschap op reis wilt, is dit natuurlijk wel een hele mooie basis voor een stoere offroad-camper. Foto afkomstig van Truckcenter Apeldoorn
