fraude

Hoe bescherm je jezelf tegen fraude bij het kopen van een voertuig?

Het kopen van een voertuig, of het nu nieuw of tweedehands is, blijft spannend. Echter zijn er nog wel eens oplichters actief die misbruik maken van onoplettende kopers. Hier zit je niet op te wachten. Daarom geven wij je vanuit TrucksNL tips om jezelf te beschermen tegen fraude bij het kopen van een voertuig of machine. Bovendien proberen wij vanuit TrucksNL altijd de kwaliteit van onze verkopers te waarborgen. Dit doen wij door alle gegevens van de organisatie te checken alvorens wij een bedrijf aansluiten op ons platform.

Tips om je te beschermen tegen fraude bij het kopen van een voertuig

1. Doe grondig onderzoek

Voordat je overgaat tot de aankoop van een voertuig, is het cruciaal om grondig onderzoek te doen. Dit omvat niet alleen het onderzoeken van het specifieke model en merk dat je wilt kopen, maar ook het nagaan van de geschiedenis van het voertuig. Een aantal belangrijke stappen zijn:

  • Check het VIN-nummer: elk voertuig heeft een uniek Voertuig Identificatie Nummer (VIN). Dit nummer kun je gebruiken om de geschiedenis van het voertuig op te vragen, zoals het aantal eigenaren, eventuele ongevallen en of het voertuig als gestolen geregistreerd staat.
  • Lees reviews en ervaringen: kijk naar de ervaringen van anderen met het specifieke model en de verkoper. Dit geeft je inzicht in mogelijke problemen en de betrouwbaarheid van de verkoper.

2. Controleer de papieren

Fraudeurs kunnen proberen je te misleiden met vervalste documenten of ontbrekende papieren. Zorg ervoor dat je de volgende documenten controleert en verifieert:

  • Kentekenbewijs: controleer of het kentekenbewijs overeenkomt met de gegevens van het voertuig, zoals het VIN-nummer en de registratiedatum.
  • Onderhoudsgeschiedenis: vraag om het onderhoudsboekje of facturen van uitgevoerde werkzaamheden. Dit geeft je een goed beeld van hoe goed het voertuig is onderhouden.
  • APK-keuringsrapport: zorg ervoor dat het voertuig een geldige APK heeft en controleer het keuringsrapport op eventuele gebreken die gerepareerd moeten worden.

3. Koop van een betrouwbare bron

Een van de beste manieren om jezelf te beschermen tegen fraude is door te kopen van een betrouwbare bron. Dit kan een erkende dealer zijn, maar ook een particulier die je via een bekende website hebt gevonden. Let op de volgende zaken:

  • Vermijd contante betalingen: het is veiliger om via een bankoverschrijving te betalen, omdat dit een spoor achterlaat dat je kunt volgen in geval van problemen.
  • Koop lokaal: dit maakt het makkelijker om de verkoper te ontmoeten, het voertuig te inspecteren en eventuele problemen op te lossen.
  • Wees voorzichtig met deals die te goed lijken om waar te zijn: als een voertuig ver onder de marktprijs wordt aangeboden, wees dan extra voorzichtig. Dit kan een teken zijn van fraude.

4. Laat het voertuig inspecteren

Voordat je een voertuig koopt, is het verstandig om een onafhankelijke keuring uit te laten voeren. Dit kan door een monteur of een keuringsbedrijf dat je vertrouwt. Een technische keuring kan verborgen gebreken aan het licht brengen en je helpen een weloverwogen beslissing te nemen. Voor een nauwkeurige inspectie van een voertuig in Nederland, Belgie, Luxemburg, Duitsland of Noord Frankrijk, raden wij Kick van der Zwaag aan.

5. Controleer de identiteit van de verkoper

Een andere veelvoorkomende vorm van fraude is identiteitsfraude. Zorg ervoor dat de identiteit van de verkoper overeenkomt met de gegevens op het kentekenbewijs. Vraag om een identiteitsbewijs en controleer of de naam en het adres overeenkomen met de gegevens op het kentekenbewijs en eventuele andere documenten.

6. Wees op je hoede voor voorschotten

Sommige oplichters vragen om een aanbetaling of voorschot voordat je het voertuig hebt gezien of geïnspecteerd. Dit is een rode vlag. Betaal nooit een aanbetaling zonder het voertuig in persoon te hebben gezien en zorg ervoor dat alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd.

7. Gebruik veilige betaalmethoden

Gebruik altijd veilige betaalmethoden, zoals een bankoverschrijving of een betaling via een erkende tussenpartij voor financiële transacties.

8. Vertrouw op je intuïtie

Als iets niet goed aanvoelt, vertrouw dan op je intuïtie. Als de verkoper bijvoorbeeld nerveus lijkt, ontwijkende antwoorden geeft of je onder druk zet om snel te beslissen, wees dan op je hoede. Het is beter om een deal te laten lopen dan in een fraudeval te trappen.

Conclusie

Het kopen van een voertuig kan vaak een goede ervaring zijn, maar het is belangrijk om alert te blijven op mogelijke fraude. Door grondig onderzoek te doen, de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en altijd alert te zijn, kun je jezelf beschermen tegen oplichting. Onthoud dat het beter is om voorzichtig te zijn en een deal te laten schieten dan het risico te lopen op een dure fout. Wees slim, wees veilig en geniet van je nieuwe voertuig!

Auteur:

Marieke

Ik ben online marketeer bij TrucksNL. Ik houd de trends en ontwikkelingen in de online aan- en verkoop van voertuigen nauwlettend in de gaten. Ik maak e-mailcampagnes om verkopers te helpen beter te verkopen via het platform. Ik deel deze kennis ook regelmatig in blogs. Door marktinzichten te delen, laat ik verkopers zien waar hun kopersdoelgroepen zich bevinden en hoe ze hen het beste kunnen bereiken.