De paardenfokker, de manage, de professioneel paardensporter, iedereen die paarden houdt heeft er mee te maken: het vervoer ervan. Dit kan een flinke klus zijn. Maar niet als je het juiste vervoersmiddel hebt. Wij zetten de soorten vervoersmiddelen voor je op een rijtje.
Paardentrailers
Een paardentrailer is een gesloten aanhangwagen. De opbouw is vaak van aluminium, hout of polyester. Kies je voor een paardentrailer van aluminium of van polyester? Dan heb je relatief weinig onderhoud aan de trailer.
Paardentrailers zijn verder voorzien van zijdeuren en een neergaande achterklep. Ook kun je een zadelkamer toevoegen, waardoor je geen extra ruimte kwijt bent. Wil je twee neergaande kleppen? Dat kan, de zijdeur wordt vaak vervangen voor een extra neergaande klep.
Er zijn verschillende formaten paardentrailers: 1,5-paards trailer, 2-paards trailers en 3/4-paards trailers. Bij alle varianten is er rekening gehouden met dat er volwassen paarden in kunnen. Dus bij een 2-paards trailer kunnen er 2 volwassen paarden in. Nu vraag je je vast af hoe het dan zit met een 1,5-paards trailer? Hier kan 1 volwassen paard en 1 veulen of pony in. Daarnaast is er een koetsentrailer. Deze is geschikt voor 2 volwassen paarden met aan de voorzijde een aluminiumframe om een koets/wagen op te bevestigen.
Lichte paardenbakwagens
Lichte bakwagens zijn kleinere varianten van de vrachtwagen. Deze bakwagens zijn tot 3,5 ton en daarom mag je hier met rijbewijs B in rijden. Een lichte paardenbakwagen heeft de cabine en laadvloer op één chassis in vergelijking tot een normale vrachtwagen. De meeste lichte paardenbakwagens hebben 4 wielen en twee assen. Een lichte bakwagen zit tussen een normale vrachtwagen en een bestelwagen in. Leuk weetje is dat in het Vlaams ze een bakwagen ‘kruiwagen’ noemen.
Meestal worden paardenbakwagens ingezet als vervoersmiddel naar wedstrijden. In een paardenbakwagen kunnen 1 tot 2 volwassen paarden.
Paardenvrachtwagens
Een paardenvrachtwagen is een zwaardere variant van de lichte paardenbakwagen. Voor het besturen van een zware paardenvrachtwagen heb je rijbewijs C nodig. In een paardenvrachtwagen kunnen 3 tot 12 paarden. Deze paarden staan gescheiden van elkaar door de t