webfleet

Tachograaf: alle feiten op een rij! 

Tegenwoordig worden vrijwel alle commerciële voertuigen verplicht uitgerust met een tachograaf. Wie weleens in een commercieel voertuig heeft gereden, is hier vast wel bekend mee. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, heb je hier misschien ook nog nooit van gehoord. Want wat is een tachograaf precies? 

Een tachograaf is een apparaatje dat in een commercieel voertuig wordt geplaatst. Dit apparaat is in staat om allerlei belangrijke gegevens te registreren tijdens elke rit. Je kunt hem een beetje beschouwen als de zwarte doos van een vliegtuig. Zo wordt de tijd, afstand en snelheid van het voertuig geregistreerd. Ook wordt gekeken naar de rij- en rusttijden van de chauffeur. Dit alles draagt bij aan het verbeteren van het rijgedrag van internationale en nationale chauffeurs en vermoeidheidsklachten te voorkomen. De tachograaf is hierbij een van de belangrijkste apparaten binnen de transportsector.

Voordelen van een tachograaf 

Maar waarom is de tachograaf zo’n populair hulpmiddel binnen de transportsector? Dit komt vooral doordat dit het werk van de wagenparkbeheerder een stuk makkelijker maakt. Zodra de tachograaf wordt geïnstalleerd, krijg je namelijk constant informatie over het voertuig. Elke meter wordt geregistreerd. Elke handeling wordt geregistreerd. Stel dus dat er een werknemer is die de rust- en rijtijden niet opvolgt. Dan krijg jij hier direct zicht op. Dit maakt het mogelijk om sneller in te grijpen en de chauffeur op het gedrag aan te spreken. Ook wanneer de chauffeur onverhoopt een ongeluk maakt, zal dit direct zichtbaar worden in de app. Hierdoor kan er snel hulp worden ingeschakeld en kan er snel contact worden gelegd met de desbetreffende chauffeur.

Het grootste voordeel van een tachograaf van Webfleet is toch wel dat de rust- en rijtijden nauwkeurig worden bijgehouden. Voor het gebruik van de tachograaf verplicht werd gesteld, probeerden bedrijven nog regelmatig met elkaar de strijd aan te gaan door simpelweg langer door te rijden. Minder te stoppen en daardoor sneller op de plaats van bestemming aan te komen. Dit resulteerde echter ook in gevaarlijke situaties op de weg. Zodra chauffeurs te lang doorrijden, zullen zij door vermoeidheidsklachten ook minder betrouwbaar zijn in het verkeer. Dit was de reden dat er rust- en rijtijden werden ingesteld. Hiermee wordt de situatie op de weg verbeterd. 

Voor wie is de tachograaf verplicht? 

Een tachograaf biedt niet alleen voordelen, maar het is ook nog eens in veel gevallen verplicht om deze in het voertuig te installeren. Dit geldt bij commerciële voertuigen. Denk aan taxichauffeurs en vrachtwagenchauffeurs. Dit geldt zowel binnen Nederland als internationaal. De tachograaf is verplicht gesteld om de veiligheid op de weg te waarborgen. Als de rust- en rijtijden nauwkeurig worden bijgehouden, zal de chauffeur verplicht zijn om zich hieraan te houden en ontstaat er geen concurrentiestrijd op de weg. Daardoor kunnen ongelukken en andere gevaarlijke situaties voorkomen worden. Met behulp van de tachograaf wordt de situatie op de weg dan ook stukken veiliger. Wanneer je de tachograaf niet installeert en dit wel zal moeten, dan riskeer je een hoge boete. Lees je dus goed in.