Veilig de weg op met onze dagelijkse checklist voor jouw truck en oplegger

Voordat je de weg opgaat is het verstandig om je truck en oplegger op een aantal punten te controleren. Dit zorgt ervoor dat je veilig en voorbereid de weg op gaat. In dit blogartikel lees je welke punten je het beste kan controleren voordat je vertrekt.

Waarom moet ik dagelijks mijn truck en oplegger controleren?

Als vrachtwagenchauffeur ben je uren aan het rijden op de weg. Het is daarom belangrijk dat dit zo veilig mogelijk gebeurt. Als je onze dagelijkse check uitvoert kan je al heel wat problemen voorkomen! Want op het moment dat je vrachtwagen stil komt te staan verlies je tijd en daarmee dus geld. In de checklist controleer je de belangrijkste punten.

Veiligheidschecklist voor jouw truck


1. Juiste werking verlichting
Controleer of alle verlichtingen van je vrachtwagen werken.  

2. Systeemwaarschuwingen (meldingen dashboard)
Wanneer er een melding op het dasboard verschijnt, is er vaak directe actie vereist. Is het icoontje rood? Dan is er een ernstige storing en moet je stoppen met rijden. Is het geel/oranje? Dan is er een minder ernstige storing en kan je nog doorrijden. Een overzicht van de belangrijkste meldingen kan je vinden op de website van DAF.

3. Brandstofniveau
Kijk voordat je op pad gaat hoeveel brandstof er in de tank zit. Dit kan je zien op het dashboard van je truck.

4. Motorolieniveau
Nieuwere trucks krijgen een melding als het olieniveau te laag is. Bij een oude vrachtwagen kan je dit controleren met een peilstok. Voeg olie toe als het oliepeil onder de min zit.

5. Juiste stand van stoelen en spiegels
Het goed afstellen van de spiegels is erg belangrijk, vooral vanwege de dode hoek. Er zijn speciale afstelplekken om de spiegels op de juiste stand te zetten. De Waard Transport legt uit hoe je dit in 7 stappen doet, inclusief afbeelding. Het afstellen hoeft natuurlijk niet dagelijks gedaan te worden. Wel is het belangrijk om dagelijks te controleren of de posities van de stoel en spiegels niet gewijzigd zijn.

6. Koelvloeistofniveau
Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. Daarom is het belangrijk om te controleren of er meldingen op het dashboard verschijnen. Je kan het koelvloeistofniveau controleren door naar de lijnen op het doorzichtige reservoir te kijken. Als het koelvloeistofniveau onder het minimum is, moet je het uiteraard bijvullen. Maar doe dit alleen als de motor koud is. Anders kan er schade ontstaan.

DAF geeft een uitgebreide uitleg voor het controleren van het koelvloeistofniveau van je truck.

7. Niveau ruitensproeiervloeistof
Zijn je ruiten vies? Maak ze dan schoon met ruitensproeiervloeistof. Zorg ervoor dat het peil van de ruitensproeiervloeistof goed is door het elke dag te controleren. Hoe je dit controleert en bijvult, lees je op de website van de ANWB.

8. Luchtfilterindicator
De verbrandingslucht van de motor wordt gereinigd door een luchtfilter. Raadpleeg voor de vervangperioden van filters altijd de garantie- onderhoudshandleiding.

9. Wielbevestiging en bandenspanning
Sommige trucks krijgen een melding op het dashboard als de bandenspanning afneemt. Maar als je vrachtwagen deze functie niet heeft moet je de bandenspanning zelf meten. Dit kan bij de meeste tankstations.

10. Profieldiepte van de banden
Als je banden versleten zijn, is het gevaarlijk om op de weg te rijden. Je hebt namelijk meer kans op ongevallen, door bijvoorbeeld een verhoogd risico op aquaplaning.

De minimale bandenprofieldiepte van truckbanden mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Een handige tool om de profieldiepte van je banden te meten is een bandenprofielmeter. Is het tijd voor nieuwe banden? Bekijk op TrucksNL te koop staande banden.  

Veiligheidschecklist voor jouw oplegger

1. Controleer de werking en correcte bevestiging koppelschotel
Bekijk altijd voor het bevestigen van de koppelschotel of deze niet beschadigd is. Controleer of de koppelschotel daadwerkelijk is vergrendeld door voorzichtig een stukje vooruit te rijden.

2. Controleer de aansluiting van verlichting en remmen
Controleer of de remleidingen en kabels voor verlichting en ABS (antiblokkeringssysteem) of EBS (electronic branking system) zijn aangesloten.

3. Controleer de werking van verlichting, remlichten en richtingaanwijzers
Controleer alle verlichtingen van de oplegger.

4. Controleer of de remmen van de oplegger naar behoren werken
Als het ABS/EBS controlelampje in de truckcabine brandt is het belangrijk om de volgende dingen te checken:

  • Zekeringen
  • ABS/EBS kabel
  • Stekkerdozen op corrosie

Kijk daarnaast of de stekker wel goed in het stopcontact zit.

5. Controleer de conditie van de banden en de bandenspanning
Hetzelfde als punt 9 van de checklist van de truck.

Onderdelen kopen voor je truck

Het op tijd vervangen van onderdelen bespaart veel tijd, geld en onnodige stilstand van je truck. Ben je op zoek naar onderdelen? TrucksNL heeft diverse vrachtwagenonderdelen te koop staan.

Bronnen: