Wegen

Kwaliteit en veiligheid van wegen in de hele wereld

In de wereld verschillen de wegen nogal van kwaliteit. Ook heeft het ene land veiligere wegen dan het andere land. Maar wat zijn nu de beste, veiligste, slechtste en gevaarlijkste wegen in de wereld?

Beste wegen

In 2018 behoorde Nederland tot de top 10 beste wegen in de wereld. Nederland stond toen op de 3e plek. Op de eerste plaatst stond Singapore gevolgd door Zwitserland. Verder zag de top 10 er zo uit:

Gevaarlijkste wegen

In 2018 waren er meer dan 25.000 dodelijke ongelukken op Europese wegen. In Roemenië zijn de wegen het gevaarlijkst. Daar zijn er per miljoen inwoners 96 verkeersdoden. Ook de omliggende landen van Roemenië zijn niet zo veilig. Slechte wegen zijn er namelijk ook in Bulgarije (88 doden per miljoen), Letland (78 doden per miljoen) en Kroatië (77 doden per miljoen). Het wil niet zeggen dat al deze ongelukken komen door de slechte wegen, wat hiertoe ook kan leiden is hoe een land de verkeersregels hanteert en overtredingen bestraft.

Veiligste wegen

In de categorie van gevaarlijkste wegen staat Nederland op plek 25 van de 28 Europese landen. Nederland heeft dus veilige wegen. Ook Ierland op nummer 26, Denemarken op nummer 27 en het Verenigd Koninkrijk op nummer 28 hebben veiligere wegen. De hekkensluiter, en het land met de veiligste wegen, het Verenigd Koninkrijk, had in 2018 de minste doden per miljoen, namelijk 28.

Slechtste wegen

Het World Economic Forum, een organisatie die kijkt naar hoe competitief een land is op economisch gebied, heeft in 2017-2018 een enquête gehouden in 137 landen over hoe mensen de kwaliteit van de wegen vonden. Hier konden zij een cijfer geven tussen de 1 en de 7, waarbij één stond voor hele slechte wegen en 7 voor beste wegen.

Een selectie van landen die hierbij slecht scoorde staat in de onderstaande tabel. Bekijk de hele lijst. Nederland staat in de volledige lijst op plek 5 met een score van 6,1. Opvallend is dat ons buurland België veel lager staat op plaats 46 met een 4,5.

Bekijk als je een voertuig aanschaft op TrucksNL altijd of de kwaliteit van de banden goed is geschikt voor de wegen waarop je gaat rijden.