vrachtwagen-tunnel

Speciale navigatie voor vrachtwagenchauffeurs

Voor vrachtwagenchauffeurs is een bocht, viaduct of smalle straat een mogelijk obstakel die precisienavigatie vereist. Daarom draait het leven van een vrachtwagenchauffeur om meer dan alleen van punt A naar punt B komen. Het is van belang om veilig, op tijd en in overeenstemming met regelgeving aan te komen. Deze aspecten kunnen door gewone GPS-systemen over het hoofd gezien worden. Maar er zijn gelukkig ook speciale navigatiesystemen op de markt. In dit artikel gaan we dieper in op de noodzaak van geavanceerde navigatie voor vrachtwagenchauffeurs.

De uitdagingen waarmee vrachtwagenchauffeurs worden geconfronteerd gaan verder dan bij automobilisten. Stel je voor: je kiest een route en komt vervolgens een lage brug of smalle straat tegen die niet geschikt is voor de afmetingen van je vrachtwagen. Dit soort scenario’s kunnen leiden tot vertragingen, boetes of veiligheidsrisico’s. Om dit soort zaken te vermijden, is het zinvol om te kiezen voor gespecialiseerde navigatiesystemen. Hiermee voorkom je verrassingen en ben je verzekerd van een veilige en vlekkeloze rit.

  Belangrijke functies in vrachtwagennavigatiesysteem

  Navigatiesystemen voor vrachtwagens zijn voorzien van extra functionaliteiten. Deze functionaliteiten zijn gericht op het optimaal stroomlijnen van een rit voor een vrachtwagenchauffeur. Denk hierbij aan:

   • Aangepaste routes voor vrachtwagens (aangepast op basis van de specifieke afmetingen, gewicht en het type lading van de vrachtwagen)
   • Live verkeersupdates (denk aan verkeersopstoppingen, ongevallen of wegafsluitingen zijn)
   • Waarschuwingen voor gevaren (zoals steile hellingen, scherpe bochten of gevaarlijke wegcondities)
   • Nuttige plekken/stops (truckstops, rustplaatsen, weegstations en servicecentra)
   • Up-to-date kaarten en routes
   • Offline navigatie
   • Gebruiksvriendelijke interface

  Investeren in een navigatiesysteem met geavanceerde functies kan een groot verschil maken in de dagelijkse activiteiten als vrachtwagenchauffeur. Ritten verlopen hierdoor een stuk soepeler. Het wordt hierdoor mogelijk om efficiënter en veiliger naar de gewenste bestemming te rijden.

  De juiste vrachtwagennavigatie kiezen

  Hiervoor hebben wij duidelijk gemaakt welke functionaliteiten van belang zijn in een navigatiesysteem voor chauffeurs. Om nu het juiste vrachtwagen GPS systeem te kiezen, hebben wij een aantal afwegingspunten op een rij gezet:

  • Observeer je routes
   Kijk naar specifieke uitdagingen die je regelmatig tegen komt op de weg. Kom je lage bruggen, gewichtsbeperkingen of smalle routes tegen? Rijd je vaak op afgelegen routes waar de netwerkdekking beperkt is? Door dit inzichtelijk te krijgen, kan je nagaan of routes efficiënter zouden kunnen. 
  • Bepaal de behoefte aan belangrijke functies
   Denk hierbij aan aangepaste routes, live verkeersupdates, waarschuwingen voor gevaren, vrachtwagen specifieke punten en offline navigatie. Zorg ervoor dat het systeem aansluit bij je wensen en behoeften.
  • Vergelijk verschillende navigatiesystemen
   Zoek naar gebruikersrecensies en beoordelingen om inzicht te krijgen in hun prestaties en betrouwbaarheid in de praktijk.
  • Raadpleeg collega’s of experts
   Vraag advies aan mede-vrachtwagenchauffeurs of branche-experts. Hun ervaringen en aanbevelingen kunnen waardevolle inzichten bieden bij het kiezen van de juiste navigatietool.

  Tom Tom GO Navigation app als goede keuze

  Veel chauffeurs in Europa maken gebruik van TomTom GO Navigation. TomTom is al jaren één van grootste spelers als het aankomt op navigatiesystemen. Zo hebben zij zich ook gespecialiseerd in navigatiesystemen speciaal voor vrachtwagens. Om een paar ervaringen van chauffeurs te geven:

  Met de TomTom GO Navigatie-app heb ik altijd vrachtwagennavigatie bij me. De juiste route wordt bepaald op basis van mijn specifieke voertuiggegevens. Op mijn route zie ik onder andere waar vrachtwagenparkeerplaatsen, tankstations en restaurants zijn. Vanaf nu kan ik altijd spontaan met een vrachtwagen de weg op, waar ik ook ben.” Eline, vrachtwagenchauffeur uit Nederland.

  Ik wissel vaak tussen auto’s, busjes en vrachtwagens. Deze app is perfect voor mij.” Luka, vrachtwagenchauffeur Duitsland.

  “Eenvoudige, snelle en effectieve app.” Florian, vrachtwagenchauffeur Frankrijk.

  “De verwachte aankomsttijden zijn erg nauwkeurig.” Luke, Verenigd Koninkrijk.

  TomTom GO Navigation heeft voor vrachtwagens specifieke routes opgenomen in hun software. Het is eenvoudig om je voertuiggrootte, -gewicht, type lading en maximum snelheid op te geven om de beste route voor het voertuig te berekenen. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met ADR-tunnelvoorschriften en VN-classificatiebeperkingen. Lees meer over alle functionaliteiten op hun website.

  Handig! De app van TomTom GO Navigation is 7 dagen gratis uit te proberen om na te gaan of deze aan jouw wensen voldoet. (Download deze in de App Store of Play Store). Wanneer je gebruik maakt van de app, kan je deze eenvoudig in ieder voertuig gebruiken.