Importeren- blog

Auto importeren – Zo doe je dat

Denk jij erover om een auto te laten importeren vanuit Duitsland naar Nederland? In dit artikel vertellen we je precies waar je aan moet denken, waarom het interessant is, en natuurlijk ook wat de struikelblokken zijn.

Waarom een auto importeren uit Duitsland?

Voordat we ingaan op het proces voor het importeren van een auto vanuit Duitsland naar Nederland, kijken we eerst wat de voordelen zijn. Het importeren van een wagen is namelijk niet zo eenvoudig, dus het is belangrijk dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

De belangrijkste reden voor het importeren van een auto is de kostenbesparing. Occasions in Duitsland zijn een stuk goedkoper, zelfs inclusief de importkosten. Op die manier heb je voor een aantrekkelijke prijs een jonge occasion, met weinig kilometers. Een andere reden is het rijcomfort, aangezien Duitse auto’s over het algemeen luxer zijn en zijn voorzien van meer uitrustingen.

Hoe gaat het in zijn werk?

De eerste stap is natuurlijk het uitkiezen van een auto, wat je het beste kunt doen bij een professionele dealer van bekende merken zoals Audi, Porsche, BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen en meer. Deze bedrijven moeten zich houden aan strikte regelgevingen, waardoor het veel veiliger is dan het kopen van een auto bij een particulier.

Als je een auto hebt gevonden en er een deal is gemaakt, begint het echte werk. De auto moet nu worden geïmporteerd naar Nederland, waarbij de Duitse wagen moet worden verzekerd tijdens het transport. Alle importauto’s zullen vervolgens bij aankomst in ons land moeten worden gekeurd door de RDW. Een tijdrovende bezigheid.

Hierna moet de BPM worden geregeld en er zal een rapport moeten worden opgesteld en ingediend bij de Belastingdienst, evenals het betalen van de rest-BPM. Als dit allemaal geregeld en in orde is, zal de auto kunnen worden voorzien van een kenteken en is deze klaar voor gebruik.

Waarom kiezen voor een professioneel import bedrijf?

Een Duitse auto naar Nederland halen kan op twee manieren. De wagen zelf importeren of een auto importeren via een professioneel bedrijf. Door voor de laatste optie te kiezen weet je zeker dat alles op de juiste manier verloopt en wordt de bijbehorende papierwinkel volledig voor je gedaan. Dit is ook de snelste optie, aangezien de keuringen voor de RDW bij professionele bedrijven meestal op eigen locatie plaatsvinden.

Andere dingen die deze experts voor je in orde brengen zijn: het regelen van de RDW leges, tenaamstelling, het opstellen van een BPM aangifte rapport en natuurlijk het installeren van de kentekenplaten. Daarnaast kan een import bedrijf je tevens helpen met de autoverzekering (die over het algemeen goedkoper is), het onderhandelen van de prijs tijdens het aankoopproces, zorgen voor verzekerd transport van Duitsland naar Nederland, en het schoonmaken van de auto.

Een bijkomend pluspunt is dat de betere professionele importbedrijven mooie extra’s aanbieden om je auto helemaal aan te passen naar jouw wensen. Denk hierbij aan getinte ramen, het inbouwen van een alarmsysteem of het wrappen van de auto, zodat je deze kunt voorzien van iedere kleur die je wenst. Het enige dat jij nog hoeft te doen, is je auto met veel plezier gebruiken.