Omslag blog_wifi

Zo kun je onderweg wifi gebruiken in de truck

Heb je als trucker een laptop en wil je onderweg gebruik kunnen maken van wifi? Dan heb je een aantal opties. In de meeste gevallen kun je zelf wifi mogelijk maken in de truck. Je hebt daarvoor altijd een simkaart van een mobiele telefoonprovider nodig. Deze simkaart kun je dan vervolgens installeren in een apparaat, zoals bijvoorbeeld een mifi router of een wifi dongle.

Manieren om wifi in de truck te krijgen

Met een apparaat als een mifi router of een wifi dongle is het mogelijk de simkaart te installeren. Vervolgens zal het apparaat verbinding maken met de mobiele aanbieder en daarna een hotspot activeren. Op die manier kunnen inzittenden van een truck met welk apparaat dan ook wifi gebruiken. Maar let op: voor het gebruik van deze methodes is het belangrijk dat je rekening houdt met de voorwaarden van je mobiele abonnement. Je mag je mobiele internetabonnement namelijk niet langdurig gebruiken als internetverbinding. Dat zien de providers als misbruik.

Maak gebruik van een mifi router

Voor trucks kun je het best een speciale mifi router gebruiken. Deze mifi router kun je meestal aansluiten op de sigarettenaansteker. Zo kun je eenvoudig wifi in je truck inbouwen. Opladen is dan niet nodig. Heeft je truck geen sigarettenaansluiting? Dan heb je een mifi router op batterijen nodig. Je kunt ook kiezen voor een normale mifi router die je van tevoren op kunt laden. Deze routers kun je gemakkelijk meenemen en hebben een batterijduur tot wel 10 uur.

Om een mifirouter te kunnen gebruiken, heb je wel een simkaart nodig. Iedere mobiele provider waarbij je een mobiel abonnement afsluit, verstrekt zo’n simkaart. Het is geen probleem voor providers om tijdens de autorit mobiel internet te verbruiken. Doorgaans mag je maximaal zo’n 5 tot 20 GB per dag verbruiken, totdat je gratis nieuwe MB’s kunt bijbestellen.

Telefoon als hotspot inzetten met Sim only

Een goede manier om wel aan de voorwaarden van de provider te voldoen, is door je smartphone in te zetten als hotspot. De meeste moderne smartphones hebben een functie aan boord waarmee je mobiele data als hotspot kunt gebruiken. Na het activeren van de hotspot kun je met welk apparaat dan ook dat draadloos internet ondersteunt, meteen gebruikmaken van wifi

Zo kun je bijvoorbeeld een Sim only abonnement afsluiten waarbij je weinig of geen belminuten hebt, maar alleen een internetabonnement. De beste keuze is in zo’n geval vaak om een onbeperkte databundel afsluiten. Vervolgens hoeft de simkaart alleen in telefoon te worden geïnstalleerd en de hotspot geactiveerd te worden. Houd er wel rekening mee dat om misbruik te voorkomen, je vaak te maken hebt met een maximaal verbruik per dag. Daarna kun je weer GB’s bij bestellen. Bijbestellen is vrij eenvoudig: door een sms’je te sturen of deze in de app van de provider te bestellen. Ook hier geldt: je mag er niet langdurig mee internetten.

De simkaart gebruiken als wifi hotspot in de truck is prima, maar je mag er geen blijvende internetverbinding voor thuis van maken. Het gebruik van een simkaart voor wifi onderweg is beter dan het gebruik van openbare wifi bij hotels en restaurants. De politie waarschuwt al jaren voor de gevaren ervan. Zo kunnen criminelen inloggegevens buitmaken of verbindingen afluisteren.

Gebruik een wifi dongle

Heb je geen smartphone en wil je een kleiner apparaat dan een mifi router gebruiken? Dan is het gebruik van de wifi dongle voor in de truck mogelijk een oplossing. Het enige wat je nodig hebt, is een truck met een USB-aansluiting. De meeste nieuwe auto’s hebben zo’n aansluiting op de console. Bij oudere trucks kun je een USB-aansluiting maken aan de hand van de sigarettenstekker. Een wifi dongle is een relatief klein en handzaam apparaatje, dat net iets groter is dan een USB-stick. Je kunt deze draadloze wifi gebruiken in vrijwel iedere truck, waaronder een bedrijfswagen.

Het voordeel van een wifi dongle tegenover een mifi router, is dat je deze niet hoeft op te laden. De stick krijgt namelijk stroom van de USB-poort. Een dongle heeft een miniantenne, waardoor het bereik over het algemeen slechter is dan als je een mifi router of smartphone hotspot gebruikt. Bovendien is de doorvoersnelheid vaak lager, waardoor de internetverbinding ook trager is. Zorg ervoor dat je een dongle aanschaft die tenminste 4G of 5G en wifi ondersteunt. In de wifi dongle plaats je vervolgens een simkaart om verbinding te kunnen maken met het internet.