smart-1-1000x675-1

Verduurzaming met behulp van telematica: 4 handige tips

Op weg naar een duurzaam wagenpark

De transportsector moet in 2050 volledig koolstofneutraal zijn. Commerciële wagenparken ondernemen daarom stappen om aan deze verandering bij te dragen. Telematica is een van de hulpmiddelen die bij de verduurzaming van een wagenpark kan worden ingezet. Wat kan telematica voor jou en jouw wagenpark betekenen op het gebied van duurzaamheid? Daar geven wij graag antwoord op.

In dit blogartikel lees je:

De huidige stand van zaken in kaart brengen

Telematica is een technologie die bedrijven helpt om hun wagenpark efficiënter te beheren en te optimaliseren. Zo kunnen bedrijven met telematica realtime gegevens verzamelen over de prestaties van hun voertuigen, waaronder de locatie, snelheid, brandstofverbruik, onderhoudsstatus en nog veel meer. Dit helpt bedrijven de milieueffecten van hun wagenpark in kaart te brengen en vanuit daar doelgerichte strategieën voor duurzaamheid te ontwikkelen.Tips voor het verduurzamen van je wagenpark

Aan de hand van op gegevens gebaseerde inzichten kunt u uw wagenpark duurzamer te maken door:

  • Brandstofverbruik te verminderen door een rijstijl aanpassing: realtime gegevens over brandstofverbruik kunnen helpen om de rijstijl van jouw chauffeurs te analyseren en aan te passen. Dit kan leiden tot een vermindering van het brandstofverbruik, een lagere uitstoot van schadelijke stoffen en niet onbelangrijk de verbeterde veiligheid van je chauffeurs.
  • Onnodige ritten te vermijden: Met realtime locatie-informatie kun je zien waar jouw voertuigen zich bevinden en welke ritten onnodig zijn. Door deze ritten te vermijden, kun je brandstof besparen en de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen.
  • Onderhoud efficiënter plannen: realtime gegevens over de prestaties van voertuigen helpen je om onderhoud efficiënter te plannen. Dit kan leiden tot een vermindering van de downtime van voertuigen en een vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen.
  • Elektrische voertuigen integreren: telematica oplossingen ondersteunen ook elektrische voertuigen, zo kunt je jouw elektrische voertuigen beter bewaken en plannen, dit leidt tot een efficiënter gebruik van de accu’s, minder downtime en meer duurzame mobiliteit.

Door de bovengenoemde stappen te nemen, kun je de CO2-uitstoot van je wagenpark verminderen. Dit helpt niet alleen bij het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen en een verbetering van de reputatie van jouw bedrijf.

Met het oog op de toekomst

Met de uitgebreide gegevens en inzichten in jouw wagenpark stelt telematica je in staat te plannen met het oog op de toekomst. Je zult makkelijker op regelgeving rondom duurzaamheid kunnen ageren door jouw duurzaamheidsstrategie aan te passen, uit te breiden en/of te versnellen. Daarnaast ondersteunen partijen zoals Geotab u ook bij de transitie naar een elektrisch wagenpark door middel van de EV-geschiktheidsbeoordeling en het Green Fleet dashboard.

In conclusie

Het verduurzamen van je wagenpark gaat niet over één nacht ijs. Gelukkig zijn er bedrijven die je daarbij kunnen helpen, zoals Geotab. Telematica helpt je gegevens te verzamelen waarop je de keuzes voor de toekomst van jouw wagenpark kunt baseren. Zo kun je in de toekomst de CO2-uitstoot verminderen, kosten besparen en flexibel reageren op de altijd veranderende omstandigheden.

Ben je benieuwd naar Geotab telematica? Kijk voor meer informatie op hun website of vraag een gratis demo aan.


De auteur van deze blog heeft deze tekst gedeeltelijk gegenereerd met OpenAI’s ChatGPT-taalgeneratiemodel. Na het genereren van de concepttaal heeft de auteur de taal bekeken, bewerkt en herzien naar eigen inzicht en neemt de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze publicatie.