DAF

10 weetjes over DAF

Wist je dat DAF zijn eigen museum in Eindhoven heeft? Dit en meer weetjes over DAF lees je in dit blogartikel.

In dit artikel leest je:

  1. Museum
  2. Betekenis DAF
  3. Beste DAF monteur in Europa
  4. DAF Connect
  5. PACCAR
  6. DAF LF, CF en XF
  7. Stille trucks
  8. Chauffeursinstructieboeken
  9. Driver Challenge
  10. 3x Truck van het jaar in het Verenigd Koninkrijk

1 | Museum

DAF heeft in Nederland in Eindhoven, zijn eigen museum waar je onder andere oldtimers van DAF kunt zien, trucks, maar ook auto’s. Het museum is gevestigd in Eindhoven en van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur geopend. Daarnaast is er een interactief onderwijsprogramma genaamd ‘Trucknasium’, waarin alles rondom trucks geleerd kan worden. Dit programma is er voor tweede- en derdejaars vmbo-t, havo en vwo leerlingen, maar ook voor groepen 7 en 8 van de basisschool.

2 | Betekenis DAF

DAF werd opgericht in 1928 door Hub van Doorne, hij begon met het maken van onder andere producten voor Philips en de Gemeente Eindhoven. De onderneming groeide als kool, mede dankzij de door Hub ontwikkelde innovatieve, lichtgewicht aanhangers: de Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek (afgekort tot DAF) werd geboren. Toen in 1948 de eerste trucks uit de fabriek kwamen, ging Hub’s jongensdroom in vervulling en werd DAF de afkorting van Van Doorne’s Automobiel Fabriek. Eind 2019 heeft DAF al bijna 1,3 miljoen trucks gebouwd en rollen er dagelijks zo’n 200 vrachtwagens van de band die hun weg vinden over vrijwel de hele wereld. In Europa is 1 op de 6 trucks een DAF. In Nederland en Engeland is dat zelfs 1 op de 3.

3 | Beste DAF monteur in Europa

DAF heeft een award speciaal voor zijn monteurs. Om het jaar kijkt DAF wie in heel Europa zijn beste monteur is. In nationale finales en vervolgens in een internationale test moeten de finalisten hun vaardigheden bewijzen door deze toe te passen in theoretische en praktische opdrachten met betrekking tot voertuigsystemen en motoren.

4 | DAF Connect

Met het platform DAF Connect kunt u overal en altijd de prestaties van uw vloot zien. U weet dus zo hoe het gaat met chauffeurs, logistieke processen en de vrachtwagens. Zo kunt u zien wat de voertuigbeschikbaarheid is, waar deze voertuigen zich bevinden, hoeveel brandstof ze verbruiken en wat de technische status is van de truck. Bovendien helpt DAF Connect actief bij het inplannen van onderhoud en reparaties.

5 | PACCAR

DAF is sinds de jaren 90 onderdeel van het in Seattle gevestigde PACCAR. PACCAR voert naast DAF ook de Amerikaanse merken Kenworth en Peterbilt. De motoren die DAF in Eindhoven ontwikkelt voor zijn eigen trucks, worden ook gevoerd in de trucks van Peterbilt en Kenworth. Daarnaast wordt de ‘DAF LF’ door Peterbilt aangeboden als de ‘Peterbilt 220’. In de ontwikkeling van alternatieve aandrijflijnen (zoals elektrisch, hybride en waterstof) wordt door de drie merken bijzonder nauw samengewerkt.

6 | DAF LF, CF en XF

DAF heeft 3 series: de LF, CF, en XF. Iedere serie is geschikt voor een ander doel. De LF is de kleinste van de drie en heeft de kortste draaicirkel van alle trucks op de markt. Dat maakt hem geliefd voor transport en in stedelijke gebieden, hoewel hij ook wordt ingezet voor goederenvervoer over middellange afstanden. De CF is een alleskunner en wordt ingezet voor zowel regionaal, nationaal en internationaal (distributie)transport, maar hij is ook geschikt voor het ruige terrein. De XF heeft de grootste cabine in de markt en wordt vooral ingezet voor lange afstanden en zwaar transport.

7 | Stille trucks

DAF heeft bij alle 3 zijn series een Silent (stille) modus. Deze modus zorgt voor het produceren van minder geluid: het geluid wat trucks maken in deze modus zit onder de 71 decibel. Dit is handig voor gebieden waar een geluidsmaximum geldt. De Silent modus activeer je met een knop op het dashboard. Deze modus beperkt dan het koppel en toerental. Ook wordt de motor ingekapseld om het geluid maximaal te dempen.

8 | Chauffeursinstructieboeken

DAF heeft instructieboeken speciaal voor chauffeurs, zodat zij snel kennis kunnen maken met hoe hun DAF truck werkt. Ook organiseert DAF trainingen voor chauffeurs, om meer uit hun voertuig te halen, door efficiënter brandstof verbruik en het verkrijgen van kennis over alle functies van hun DAF.

9 | Driver Challenge

Tijdens de tweejaarlijks terugkerende DAF Driver Challenge wordt er getest wie de beste vrachtwagenchauffeur ter wereld is. In 2019 werden er eerst in 30 landen nationale wedstrijden gehouden met meer dan 1.000 deelnemers, die allemaal al een eerste selectieronde hadden overleefd. De finale was in Luxemburg op het Goodyear circuit, waaraan alleen de 18 beste deelnemers mee konden doen.

10 | 3x Truck van het jaar in het Verenigd Koninkrijk

In 2019 is de DAF LF voor de 3de keer opeenvolgend benoemd tot truck van het jaar in het Verenigd Koninkrijk. Dit gebeurde tijdens de jaarlijks terugkerende Commercial Fleet Awards. Ook de prijs voor fabrikant van het jaar ging in 2019 naar DAF Trucks. De beoordeling hiervoor is gedaan door lezers van Commercial Fleet magazine te laten stemmen, waartoe ook professionals uit de Britse transportsector behoren.

Bekijk het aanbod van DAF trekkers op TrucksNL