Amerikaanse torpedo truck

Amerikaanse trucks

Een van onze medewerkers is op reis geweest naar Amerika. Hij heeft daar een aantal mooie plaatjes geschoten van de typische Amerikaanse trucks. Wij delen deze graag met je en hebben voor je de bekendste Amerikaanse truckmerken op een rijtje gezet.

Bekende truckmerken in Amerika

In Amerika zijn er op Volvo na, andere vrachtwagenmerken in trek bij de chauffeurs. Bekende truckmerken in Amerika zijn:

Peterbilt

In 2019 bestond Peterbilt 80 jaar. De Oprichter was T.A. Peterman. Peterman was een ondernemer in de houtindustrie. Hij kampte echter met problemen rondom het transport van zijn hout. Dus besloot hij om vrachtwagens te gaan bouwen. In het begin alleen voor zijn eigen handel, later vanaf 1939 ook voor de verkoop. De naam Peterbilt is pas tot leven gebracht toen PACCAR het bedrijf ‘T.A. Peterman’ overnam.

Volvo

De eerste Volvo vrachtwagen werd in 1928 in Zweden gebouwd. Pas in 1959 werden Volvo Trucks in Amerika geïntroduceerd. Toch veroverde het merk snel heel het land, rond 1970 was Volvo niet meer weg te denken in Amerika.

Kenworth

De vrachtwagens van Kenworth zijn bedacht door een samenwerking tussen H.W. Kent en E.K. Worthington. Gedurende de depressie in Amerika in 1930-1932 specialiseerde Kenworth zich in de productie van brandweerauto’s. Een jaartje later in 1933 waren zij de eerste fabrikant van dieselmotoren als standaarduitrusting in vrachtwagens. Kenworth is net als Peterbilt onderdeel van PACCAR.

Freightliner

Freightliner is onderdeel van het Duitse Daimler (ook eigenaar van Mercedes-Benz). Oprichter was Leland James. Hij was de directeur van het transportbedrijf ‘Consolidated Freightways’. James was de bedenker van aluminium onderdelen in vrachtwagens. Daarnaast zat bij zijn vrachtwagens de cabine boven de motor. In 1940 bedacht hij de naam Freightways Manufacturing Company, die hij in 1942 veranderde in Freightliner Corporation.

Mack

De populaire Mack truck wordt gekenmerkt door de Engelse buldog op de voorkant van de neus van de vrachtwagen. Mack is in 1900 opgericht door de broers Jack en Augustus (Gus) Mack, in 1922 werd pas de buldog aan het logo toegevoegd. Vooral tijdens de Eerste en Tweede wereldoorlog leverde Mack veel vrachtwagens, maar ook artillerietrekkers, bergingsvoertuigen en tanktransporteurs.

Western Star

Western Star is vergeleken met andere Amerikaanse trucks wat later begonnen met het maken van vrachtwagens, namelijk in 1967 pas. Het bedrijf begon met zware last trekkers. Niet snel daarna werden er trucks gebouwd voor de wat minder zware belasting. Het speciale is dat Western Star al haar vrachtwagens één voor één met de hand maakt, afgestemd op de wensen van de klant.

Amerikaanse trucks

Hieronder volgen de foto’s die onze collega heeft gemaakt. Dat zijn mooie wagens of niet? Dat dachten wij dus ook! In Nederland moeilijk verkrijgbaar? Welnee! Op TrucksNL staan enkele mooie torpedo front trekkers te koop.