auto- truckverzekering

5 tips om de beste auto- of truckverzekering te vinden

Heb je een nieuwe auto gekocht en ben je op zoek naar de beste en voordeligste autoverzekering? Dan is het goed om te kijken naar de dekking van de beoogde autoverzekering. Je kunt bijvoorbeeld korting krijgen als je kiest voor een hoger eigen risico. Als je nooit schade rijdt, kan dat een goede keuze zijn. Maar als je een nieuwe vrachtwagen hebt en deze wilt verzekeren, kun je over het algemeen niet bij de autoverzekeraar terecht. Je kunt dan beter kiezen voor een truckverzekering.

In dit blogartikel lees je:

Tips voor de autoverzekering

Je kunt met zowel de premie voor de autoverzekering als de premie voor een verzekering voor trucks geld besparen. Bijvoorbeeld door van tevoren eerst goed te kijken naar de dekking van de verzekering. Kies je het goedkoopste pakket, of heb je liever een uitgebreidere dekking? Bij een truckverzekering heb je bovendien bijna standaard rechtsbijstand, terwijl je bij een autoverzekering deze als aparte module af kunt sluiten. En we hebben meer goede tips om goed verzekerd de weg op te gaan.

Welke dekking past bij je auto?

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de verschillen in dekking van een autoverzekering. Als je een auto gaat besturen, dient deze tenminste WA-dekking te hebben. Dat is wettelijk verplicht gesteld. Een autoverzekering biedt dus altijd dekking tegen de schade van de tegenpartij, als je onverhoopt een ongeluk veroorzaakt. De schade aan je eigen wagen wordt nooit vergoed bij deze minimale dekking. Een WA autoverzekering is de meest geschikte verzekering voor een auto ouder dan acht jaar. Anders kun je beter kiezen voor een WA+ Beperkt Casco dekking. Deze dekking is vaak voldoende voor auto’s tussen de 3 en 8 jaar. Als je een nieuwe auto hebt gekocht, kun je het best ook investeren een duurdere WA+ Volledig Casco (allrisk) dekking. Dat geldt ook als je net een nieuwe auto hebt geïmporteerd uit het buitenland.

Kijk naar een truckverzekering

Als je geen auto wilt verzekeren, maar een truck, kun je in de meeste gevallen niet terecht bij de autoverzekering. De verzekeraars bieden daarvoor een eigen truckverzekering aan. Deze verzekering dekt altijd de schade aan de tegenpartij door een ongeluk met de eigen vrachtwagen. Daarbij wordt ook de schade aan anderen of de spullen van anderen vergoed, net als rechtsbijstand. Je kunt ook kiezen voor uitgebreidere dekkingen. Deze dekkingen heten ook ‘Beperkt Casco’ en ‘Volledig Casco’ en lijken sterk op wat een autoverzekering dekt. Met deze informatie heb je alvast een beter idee van welke verzekering je af kunt sluiten als je een truck wilt verzekeren.

Kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor een premie

Of je nu een autoverzekering of een truckverzekering afsluit, je kunt in beide gevallen kiezen voor een hoger eigen risico. Rijd je dus bijna nooit schade? Dan kun je kiezen voor een hoger eigen risico. Dat betekent dat je bij een ongeluk dat jouw schuld was, wel flink meer aan eigen risico dient te betalen. Maar in ruil daarvoor krijg je korting op de premie. Je zou het verschil in premie dus op kunnen sparen om daar de schades van te betalen. Maar neem je liever het zekere voor het onzekere? Dan kun je beter kiezen voor een lager eigen risico in ruil voor een iets hogere premie.

Rechtsbijstand bij verzekeren truck

Wist je dat als je een truck verzekert, je in de meeste gevallen geen rechtsbijstandverzekering op deze verzekering hoeft af te sluiten? Veel verzekeraars kiezen ervoor om standaard juridische hulp bij een ongeluk te dekken binnen de verzekering. Bij andere verzekeraars kun je ervoor kiezen om de rechtsbijstanddekking in te schakelen op je vrachtwagenverzekering. Bij een autoverzekering heb je over het algemeen nooit standaard rechtsbijstand, maar kun je deze wel als extra dekking kiezen. Voor slechts een klein bedrag extra per maand ben je dan ook verzekerd tegen de juridische kosten van een ongeluk.

Controleer de inzittendenverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om te kijken naar of medepassagiers ook meeverzekerd zijn. Bij een WA-verzekering is dit standaard het geval. Bij eventuele schade kan de schade verhaald worden op de bestuurder. Maar bij deze standaarddekking horen ook uitsluitingen. Daarom kan het nuttig zijn om een inzittendenverzekering als extra dekking op je autoverzekering af te sluiten. Zo voorkom je vervelende verrassingen.