Fleet management

Hoe een fleetmanagementsysteem jouw werk kan verlichten

Ben jij een vervoerder of vrachtbedrijf? Dan ken je dit probleem wel: je hebt het moeilijk door de vele uitdagingen waarmee de vlootindustrie te maken heeft. Die uitdagingen zijn onder andere: stijgende brandstofprijzen, veranderende regelgeving en een tekort aan vaardigheden. Al deze uitdagingen maken het moeilijk om efficiënt, concurrerend en winstgevend te zijn. Een fleetmanagementsysteem is de oplossing om jouw werk te verlichten en meer winstgevend te zijn.

Wat is fleet management?

Fleet management is een manier om je wagenpark te beheren. Door middel van voertuigtracking, kan je de locatie, het rijgedrag en de onderhoudsstatus van voertuigen nagaan. Op deze manier zorg je voor een verbeterde veiligheid voor de bestuurders en het efficiënter verlopen van logistieke bedrijfsprocessen.

Wanneer is een fleetmanagementsysteem de oplossing voor mij?

Een fleetmanagementsysteem is de oplossing voor jou als:

  • Je veel werknemers op verschillende plaatsen hebt en hierdoor het overzicht op de dagelijkse activiteiten soms kwijtraakt
  • Je op de hoogte gehouden wilt worden over de status van het voertuig. Denk hierbij aan: te hard rijden, voertuigen die niet aankomen op bestemming of stilstaande voertuigen
  • Je snel wilt communiceren met bestuurders om instructies te sturen of opdrachten en berichten over specifieke routes wilt delen
  • Je snel wilt kunnen inspelen op de vraag van je klanten. Door een fleetmanagementsysteem kan je snel en gemakkelijk de dichtstbijzijnde chauffeur naar een klus sturen
  • Je je klanten goed op de hoogte wilt houden. Je kunt met een fleetmanagementsysteem een nauwkeurige tijd voor levering aangeven.
  • Je aan de wetgeving wilt houden zonder hier teveel over na te hoeven denken

Welk fleetmanagementsysteem kan ik het beste kiezen?

Om meer controle over jouw bedrijfsactiviteiten te krijgen kun je een fleetmanagementsysteem inzetten. Welk systeem geschikt is voor jou is afhankelijk van je wensen, werkzaamheden en doelen. Breng daarom in kaart wat jij belangrijk vindt. Hieronder een aantal punten die jij mee kan nemen in het maken van de keuze voor een bepaald fleetmanagementsysteem:

1 | Draagt het bij aan een veilige werkomgeving voor mijn bestuurders?

Veel fleetmanagementsystemen kunnen roekeloos rijgedrag identificeren en probleemgebieden herkennen. Ook kunnen ze vaak de onderhoudsstatus van het voertuig monitoren, zodat jouw bestuurders veilig op weg kunnen gaan.

2 | Helpt het mij bij het reduceren van het brandstofverbruik en de onderhoudskosten?

Zoals eerder genoemd zijn brandstofverbruik en onderhoudskosten factoren die het moeilijk kunnen maken om meer winst te maken als vervoerder/vrachtbedrijf. Let er daarom ook op of je het brandstofverbruik kan volgen. Zo kan je inzien wanneer een motor onnodig en verspillend stationair zit te draaien. Als je al deze gegevens kan bijhouden via een fleetmanagementsysteem, kan je ook een preventief onderhoudsschema opstellen.

3 | Zijn er overzichtelijke rapportages?

Bekijk of er overzichtelijke rapportages beschikbaar zijn van verschillende factoren als: afgelegde afstanden, duur van stationair draaien, stoptijden, gewerkte uren en gevaarlijk rijgedrag.

4 | Verhoogt het mijn klanttevredenheid?

Kan je afspraakherinneringen, reserveringen en meldingen versturen naar klanten? Op deze manier kunnen klanten hun bestelling volgen, statusupdates ontvangen en verwachte aankomsttijden zien. 

5 | Heb ik direct contact met mijn bestuurders?

Als je direct contact wilt hebben met jouw bestuurders, is real time interactie handig. Hierdoor kan je de bestuurder met extra veiligheidsinformatie voorzien.

6 | Wordt de regelgeving nageleefd?

Met sommige fleetmanagementsystemen is live tachograaftechnologie mogelijk. Hierdoor kan je de voorschriften naleven en ook productief blijven. Met deze technologie kan je op afstand gegevens downloaden, geautomatiseerde rapporten ontvangen (over rusttijden, pauzes en werktijden van bestuurders) en meldingen ontvangen wanneer chauffeurs de toegestane rijtijden overschrijden.

Kijk en vergelijk meerdere partijen op deze punten. Neem hier ook zeker de partij Verizon Connect in mee, zij spelen goed in op bovengenoemde punten en bieden meer, zoals makkelijk te gebruiken dashboards en slimme automatiseringen om interne processen als de loonlijst en facturering te optimaliseren.