Truck met standairco

Hoe houd ik mijn truck koel?

In de zomer heb je vaak kans op hoge temperaturen. Hoge temperaturen in jouw cabine kunnen negatieve invloed hebben op hoe je je voelt achter het stuur. Vooral als de hitte aanhoudt kan dit zorgen voor onder andere vermoeidheid en hoofdpijn. Hoe houd je het dus koel in jouw truck?

In dit blogartikel beschrijven wij 3 manieren om jouw truck te verkoelen:

Airconditioning

Tegenwoordig zijn de meeste trucks voorzien van airconditioning. Vaak zetten chauffeurs de airconditioning pas aan als het erg warm is in de vrachtwagen. Maar wist je dat je het beste de airco het hele jaar door kunt gebruiken? Airco’s halen het vocht uit de lucht en zetten dit om in koelere lucht. Hierdoor wordt het interieur van jouw vrachtwagen dus niet vochtig en heeft jouw vrachtwagen schonere ramen. Ook zorgt het regelmatig gebruiken van de airco ervoor dat het systeem ervan werkende blijft. Hierdoor worden lekkages en reparatiekosten bespaard.

Er zijn drie soorten airconditioning:

 1. Handbedienbare
  Hiermee zet je zelf de airco harder of zachter en bepaal je zelf of je koelere of warmere lucht krijgt.
 2. Semi-automatisch
  Hierbij controleert de airco de temperatuur in de vrachtwagen. Maar je moet zelf wel bepalen met welke kracht de koude (of warme) lucht in de vrachtwagen wordt geblazen.
 3. Automatisch
  De airco’s die volledig automatisch zijn heten ‘climate control’. Deze hebben veel sensoren om automatisch de optimale temperatuur te behouden. Deze optimale temperatuur kun je zelf instellen.

Het kan in de zomermaanden erg heet worden in de vrachtwagen, goede verkoeling is daarom noodzakelijk

Een airconditioning kan het beste onderhouden worden door deze elk jaar na te laten kijken en om het jaar te laten bijvullen. Het koudemiddel moet regelmatig worden aangevuld. Anders kan de airco stuk gaan, omdat deze dan droogloopt. Bovendien heeft een slecht werkende airco een negatieve invloed op het brandstofverbruik.

Climate control

Climate control is zoals eerder genoemd een automatische airconditioning. Het zorgt ervoor dat het altijd de gewenste temperatuur is in jouw vrachtwagen. Je kunt dit namelijk instellen en de climate control regelt het, ongeacht hoe warm of koud het buiten en/of binnen jouw vrachtwagen is. Climate control zit niet standaard op iedere vrachtwagen. Toch zijn er op TrucksNL veel vrachtwagens en trekkers te vinden die climate control hebben.

Standairco

Vrachtwagens met reguliere airconditioning of climate control kunnen alsnog erg warm worden. Dit gebeurt dan als je even stil moet staan voor laden en lossen of als je in jouw vrachtwagen slaapt. Veel chauffeurs laten daarom de motor aan als ze gaan slapen, zodat de airco kan verkoelen. Dit is slecht voor het brandstofverbruik en geeft lawaai, waardoor je als chauffeur niet goed kan slapen. Een goede rust is erg belangrijk om scherp te blijven in het verkeer. Daarom is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een standairco.

Een standairco werkt los van de motor van de vrachtwagen. Hierdoor kun je ook tijdens het laden en lossen of tijdens rusttijden de vrachtwagen koel houden. Daarom krijgt een standairco ook vaak de naam standkoeling of parkeerairco. Een standairco beschikt over een koelvermogen tussen de 800 en 1000 Watt. Doordat de standairco geen gebruikmaakt van de motor bespaar je brandstof en beperk je de CO2-uitstoot. Ook is een standairco energiezuinig en gaat deze lang mee.

Heb je nog geen standairco op jouw truck? Deze is altijd achteraf in te bouwen, op alle type vrachtwagens. Er zijn verschillende standairco’s:

 • De dakairco
  Dit zijn twee losse units, waarvan een op het dak van de cabine wordt geplaatst en de andere in de cabine. De twee units worden verbonden door een koelleiding.
 • De back- of achterwandairco
  De back- of achterwandairco wordt bevestigd aan de buiten- of binnenkant van de achterwand van de cabine. Dit type is de oplossing voor cabines die erg hoog zijn, of voor cabines waarbij er bij de montage rekening gehouden moet worden met een hoogtebeperking.
 • De hatch- of dakluikairco
  Deze standairco wordt in zijn geheel zonder leidingen, lassen of boren geplaatst op de opening van het dakluik van jouw vrachtwagen.

Deze vrachtwagen is voorzien van een dak standairco

Door de standairco kunnen klachten die optreden bij aanhoudende hitte als vermoeidheid, concentratieproblemen, hoofdpijn en duizeligheid worden voorkomen. Dit zorgt dus voor meer veiligheid op de weg en betere werkprestaties. Uit onderzoek blijkt dat de ideale omgevingstemperatuur 18 graden is. Dit heeft onder andere invloed op de kwaliteit van jouw slaap en hoelang je kunt slapen. Een standairco kan ervoor zorgen dat ook wanneer de motor uitstaat de cabine deze optimale temperatuur heeft.

Een standairco is een wat grotere investering, de prijs zit tussen €1000,- en €2000,-. Er is wel een regeling van de overheid waar je gebruik van kan maken als je een standairco wilt aanschaffen. Dit is de ‘Energie-investeringsaftrek’ (EIA). De overheid ondersteunt jou met de aanschaf van de standairco, omdat dit een energiebesparend middel is. Hierdoor gaan jouw energiekosten omlaag en hoef je minder belasting te betalen. Door gebruik te maken van de EIA kunt je 45% van de investeringskosten van de standairco aftrekken van jouw fiscale winst, bovenop jouw gebruikelijke afschrijving. Zo betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Wil je een standairco aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op onze website, er staan regelmatig tegen een goede prijs standairco’s aangeboden op TrucksNL.