Old school truck

Old school trucks

Foto afkomstig van Back to the Oldskool/Jurian van der Hart

Old school trucks zijn populairder dan ooit tevoren. Ieder jaar worden er weer meer truckfestijnen georganiseerd waar (veelal) oudere truckmodellen staan te schitteren. Veel chauffeurs zullen desgevraagd toegeven dat zij zich meer aangetrokken voelen tot de oudere modellen dan tot de nieuwste modellen. Maar zijn oudere trucks nog wel rendabel? Om hier achter te komen zetten we in dit blogartikel het één en ander op een rijtje.

Jongensdroom

Welke chauffeur heeft er vroeger nu niet over gedroomd om ooit eens met een dikke Scania V8 of een Volvo FH16 te rijden? Ieder merk heeft zo wel zijn topmodellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een MAN V8 met 680 pk, of een DAF met een 530 pk Cummins motor?

Deze paradepaardjes waren voor de meeste chauffeurs in loondienst een onbereikbaar Utopia, en het bleef dan vaak ook bij een jongensdroom. Een enkeling kreeg van zijn of haar werkgever wel zo’n mooi topmodel, maar daar stond dan vaak weer tegenover dat je heel veel weekenden van huis was.

Eigenrijder

Chauffeurs die ervoor kiezen om als ondernemer verder te gaan, hebben zelf de keuze in welk merk en type vrachtwagen zij dagelijks op pad gaan. Bij deze groep chauffeurs (ook wel eigenrijders genoemd) zie je toch vaak dat zij hun jongensdroom verwezenlijken.

Het ondernemerschap mag dan wel meer risico’s met zich meebrengen, toch groeit het aantal chauffeurs dat als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat nog steeds. Meer vrijheid wordt hiervoor vaak als voornaamste reden opgegeven.

Nieuw of gebruikt?

Waar gaat jouw keuze naar uit bij de aanschaf van een vrachtwagen, nieuw of gebruikt? Indien je snel een specifieke vrachtwagen nodig hebt, kan een gebruikt model uitkomst bieden. Een andere reden om voor een gebruikt model te kiezen kan zijn dat je volledig vertrouwen hebt in de verouderde bewezen techniek. Op TrucksNL vind je een enorm aanbod van gebruikte én nieuwe vrachtwagens.

Truckfabrikanten voorzien nieuwe modellen telkens weer van nieuwe technieken. In het verleden is gebleken dat dit niet altijd even goed uitpakt. Het is niet voor niets dat er bij nieuwe modellen vaak over de ‘kinderziektes’ gesproken wordt. Altijd voorop willen lopen met de nieuwste technieken kan als transporteur leiden tot stilstand en een hoop ergernis.

Old school

Een steeds groter wordende fanatieke groep mensen houdt zich bezig met het zogenaamde ‘old school trucking’. Maar wat houdt dit nu precies in, en kan dit alleen met oudere vrachtwagens? De zogenaamde old school is een stijl waarin vrachtwagens opgebouwd worden die stammen uit de jaren ’70 en ’80.

Vroeger moest je ladingen vaak afzeilen zodat deze niet nat konden worden. Foto afkomstig van Back to the Oldskool/Jurian van der Hart

Een mooi voorbeeld hiervan is het dekkledenrek op het dak van een vrachtwagen. In die tijd reden veel chauffeurs nog met open laadbakken, en wanneer de lading niet nat mocht worden moest deze afgedekt worden met dekkleden of dekzeilen. Na gebruik werden deze weer netjes opgerold opgeborgen op het dekkledenrek.

Tegenwoordig komt dit nog maar zelden voor, maar het aantal vrachtwagens met zo’n rek op het dak lijkt toch te groeien. Gedecoreerd met een bierkrat uit vervlogen tijden zijn ze bijna niet meer uit ons huidige straatbeeld weg te denken.

Euronorm

In die tijd had je nog nooit van de Euronormering gehoord. Als een vrachtwagen zwaar beladen was kon je dit duidelijk horen en zien. Een mooie diepe motorroffel gepaard met de nodige rookpluimen verlieten hierbij de uitlaat zonder dat daar ook maar iemand van opkeek.

Met de komst van de Euronormering leek hier allemaal een eind aan te komen. Vrachtwagens moesten stiller en vooral schoner worden. Al snel werden vrachtwagens van enthousiastelingen uitgerust met een bypass in het uitlaatsysteem, de zogenaamde uitlaatklep.

Deze klep biedt de chauffeur de keuze om de uitlaatgassen door het originele uitlaatsysteem te laten gaan, of juist door een rechtstreekse pijp waardoor de decibels behoorlijk stijgen. Er zijn zelfs heuse decibel-contests, wedstrijden waarin je strijdt om het hoogst aantal geproduceerde decibels.

Tegenwoordig zijn aanpassingen aan het uitlaatsysteem strafbaar, en de boetes die hiervoor uitgedeeld worden zijn niet mals. Dit weerhoudt de echte fanaten overigens niet om ermee te stoppen, ze zijn hooguit voorzichtiger geworden met het gebruik van de uitlaatklep.

Hogere kosten

In Brussel zijn ze ondertussen aan een waar ontmoedigingsbeleid begonnen wat betreft het houden van oudere vrachtwagens. Zo zijn er in alle Europese landen milieuzones ingesteld waar alleen nog schonere vrachtwagens mogen komen.

Deze milieuzones mogen nu nog betreden worden met een Euro 4 motor of hoger. Vanaf 2022 mag dit alleen nog met Euro 6 of hoger. In het havengebied op de Maasvlakte geldt nu al een norm van minimaal Euro 6. Zo zijn er in Europa nog wel meer gebieden waar de hoogste milieunorm nu al geldt.

Daarnaast worden er in alle Europese landen hogere toltarieven of wegenbelastingen geheven op vrachtwagens met een lagere Euronormering. In Duitsland is bijvoorbeeld het verschil tussen een Euro 5 of een Euro 6 vrachtwagen al 1,1 cent per kilometer. Het verschil tussen een Euro 3 en een Euro 6 bedraagt hier zelfs 5,3 cent per kilometer!

Opdrachtgevers die de buitenlandse tol vergoeden gaan hierbij bijna altijd uit van het goedkoopste tarief, wat inhoudt dat je als ondernemer bovengenoemde 5,3 cent uit eigen zak moet bijleggen.

Nederland

In Nederland komen eigenaren van oudere vrachtwagens er nog relatief genadig af. Voor een Euro 3 t/m 6 vrachtwagen betaal je namelijk hetzelfde belastingtarief. Een Euro 2 kost 60% meer, een Euro 1 kost 75% meer, en voor een Euro 0 betaal je 90% meer wegenbelasting.

Het prijsverschil in Nederland zit hem voornamelijk in de aanschaf van het Eurovignet. Het Eurovignet is een certificaat dat verplicht is in Nederland, Luxemburg, Denemarken en Zweden voor vrachtwagens met een gewicht van 12.000 kilogram of meer die gebruikmaken van autosnelwegen.

Opvallend is dat het verschil tussen Euro 5 en Euro 6 met 4 of meer assen slechts € 77,- per jaar is. Dit is opvallend omdat hier nog een beetje winst te behalen is met een oudere vrachtwagen.

Het is zo in Nederland dat je voor een twee-assige trekker meer wegenbelasting betaalt dan voor een trekker met 3 assen of meer. Zoals je in de tabel ziet is het verschil € 27,- per kwartaal (2 assen met luchtvering €244,- en 3 of meer assen met luchtvering €217,-). Indien je een drie-assige Euro 5 trekker hebt, betaal je dus € 108,- minder per jaar dan voor een twee-assige Euro 6 trekker.

Mits je alleen in Nederland rijdt met een drie-assige Euro 5 trekker ben je dus goedkoper uit dan met een twee-assige Euro 6 trekker.

Conclusie

Met een vrachtwagen van voor het bouwjaar 2000 (Euro 0 t/m Euro 2) zal het niet eenvoudig zijn deze nog rendabel te maken. Natuurlijk zullen er nog vrachtwagens bedrijfsmatig ingezet worden van vóór het bouwjaar 2000, maar dit is dan hoofdzakelijk in het ‘eigen vervoer’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vrachtwagen voorzien van een autolaadkraan van een staalbouwbedrijf waarmee heel weinig kilometers worden gereden.

Het vervangen van zo’n vrachtwagen is vaak een enorm kostenplaatje, waardoor je de hogere wegenbelasting maar voor lief neemt. Daarnaast zullen vrachtwagens met zo’n respectabele leeftijd voornamelijk voor hobbymatig gebruik zijn.

Euro 3

Voor een vrachtwagen met een Euro 3 normering geldt hetzelfde belastingtarief in Nederland als voor een Euro 6 normering. Wel betaal je voor het Eurovignet € 176,- meer per jaar, maar dit lijkt mij op jaarbasis te verwaarlozen.

Het belastingtarief zal voor een Euro 3 de komende jaren zeker gaan stijgen. Met een Euro 3 mag je de Nederlandse milieuzones niet meer in. Daarentegen zijn Euro 3 vrachtwagens niet uitgerust met een Adblue installatie, waardoor je de kosten van Adblue kunt wegstrepen tegen de hogere Eurovignet kosten.

Euro 4 & 5

Vrachtwagens vanaf het bouwjaar 2005 (Euro 4) en vanaf het bouwjaar 2009 (Euro 5) zijn binnen Nederland zeker nog rendabel. Met deze vrachtwagens mag je buiten de Maasvlakte alle Milieuzone’s nog in tot 2022.

Mocht je veel in het buitenland rijden met jouw vrachtwagen, dan is een Euro 6 vrachtwagen toch zeker het overwegen waard.

De tolkosten in het buitenland nemen elk jaar weer schrikbarend toe, en dwingen transportondernemers over te gaan naar Euro 6. Door de zware concurrentie in het internationale transport kan je eigenlijk alleen nog maar overleven door te besparen.

Euro 6

De Euro 6 norm deed zijn intrede al in 2014. Hierdoor zijn er al ontzettend veel tweedehands Euro 6 vrachtwagens op de markt. Je bent dus zeker niet verplicht om een nieuwe vrachtwagen te kopen om aan de hoogste milieu-eisen te voldoen. Benieuwd naar het aanbod gebruikte Euro 6 trekkers in Nederland? Op TrucksNL is er een ruim aanbod aan Euro 6 trekkers.