Heftrucks_omslag

Soorten heftrucks

Heftrucks zijn een van de belangrijkste machines in een industrieel of logistiek bedrijf. Ze kunnen zware voorwerpen verplaatsen die mensen niet kunnen dragen, waardoor ze zeer nuttig zijn op elke werkplek. Lees in dit blogartikel wat de meest populaire heftrucks zijn en de verschillen.

Verschillende soorten heftrucks

De volgende typen heftrucks komen het meeste voor:

1. Vorkheftruck

Een vorkheftruck is een handig hulpmiddel om goederen op pallets te vervoeren. Met behulp van lepels kan de vorkheftruck moeiteloos pallets optillen en verplaatsen. Deze heftrucks worden aangedreven door een elektromotor voor binnen gebruik of een verbrandingsmotor voor buiten gebruik.

Vorkheftrucks worden veel gebruikt in de transportwereld, in magazijnen, opslagplaatsen, de industrie en het havengebied.

2. Zijlader heftruck

Zijlader vorkheftrucks zijn ideaal voor smalle gangpaden. Dankzij de zijdelings gemonteerde vorken kunnen ze brede of lange ladingen oppakken die lastig of ontoegankelijk zouden zijn voor een traditionele vorkheftruck die alleen vooruit kan rijden.

Er zijn twee soorten zijlader-vorkheftrucks: de gesloten cabine voor buitengebruik en de staande versie voor binnenwerk. Er is ook een multi-way versie met draaibare wielen voor gemakkelijke verplaatsing in elke richting. Ze zijn ideaal voor het veilig en efficiënt vervoeren van buizen, pijpen en plaatmateriaal. Zijladers zijn zeer gewild in de houtindustrie vanwege hun vermogen om lange zware ladingen te vervoeren in nauwe gangpaden.

3. Hoogbouwtrucks/ Smalle gangen truck

Hoogbouwtrucks zijn perfect voor magazijnen met stellingen omdat ze een grote hefhoogte hebben. De smalle gangen truck, ook wel bekend als hoogbouwtruck, kan tot meer dan 16 meter hoog heffen.

Er zijn twee soorten hoogbouwtrucks: man-down en man-up. Bij de man-down blijft de bestuurder beneden zitten, terwijl bij de man-up de cabine met de chauffeur omhoog gaat. Dit maakt het gemakkelijk om op hoogte orders te verzamelen.

4. Vierwegheftruck

De vierwegheftruck is een handige en wendbare truck die in vier verschillende richtingen kan rijden. Deze heftruck lijkt steeds meer op een normale vorkheftruck en wordt voornamelijk gebruikt voor het laden en lossen van hout en plaatwerk, maar ook van bouwmaterialen op pallets.

5. Ruwterrein heftruck

Een ruwterrein heftruck is ontworpen om over onverhard terrein te rijden, ook over oneffen ondergrond als een bouwplaats. De wielen zijn groter dan een gewone heftruck en de ruwterrein heftruck wordt aangedreven door een 4×4 wielaandrijving. Zo komt de heftruck niet zomaar vast te zitten in de modder. Een ruwterrein heftruck biedt een grote hefcapaciteit en helpt bij het uitvoeren van al je werkzaamheden: transporteren van ladingen, laden en lossen, verplaatsen en storten. Een ruwterrein heftruck is onmisbaar in de bouw-, landbouw- en industriesectoren.

6. Reachtruck

Een reachtruck is een voertuig dat in magazijnen gebruikt wordt om pallets met goederen op rekken op te slaan of ze uit rekken te halen. Reachtrucks worden vooral gebruikt op plaatsen met smalle gangpaden en rekken. De mast van een reachtruck kan in- en uitgeschoven worden, wat ook wel ‘reiken’ genoemd wordt.

7. Meeneemheftruck

Een meeneemheftrucks is een heftruck die achter op de chassis van een vrachtwagen/oplegger bevestigd kan worden. Dit maakt het voor de chauffeur gemakkelijker om bij de klant te laden en te lossen.

Een meeneemheftruck kan met zijn vorken schuiven in de kokers die zich bevinden in de carrosserie van een vrachtwagen. Hierdoor kan de meeneemheftruck zichzelf achter de vrachtwagen omhoog brengen. Op deze manier hangt hij achter de vrachtwagen. Zo neemt hij dus ook geen laadruimte in.

Ben je op zoek naar een heftruck?

Houd er dan rekening mee met hoe de heftruck gebruikt gaat worden. Wat moet er geladen of gelost worden? Denk hierbij aan het hefvermogen, de afmetingen van werkruimte, de gewenste brandstof en het terrein waarop de heftruck wordt gebruikt.

(Misschien ook interessant om te lezen: De 3 voordelen van het huren of leasen van een heftruck)