Nikola

Trucks op waterstof

Er zijn veel innovaties gaande wat betreft het zoeken naar milieuvriendelijke brandstoffen. Zo gaat het binnenkort ook mogelijk worden om in een truck op waterstof te rijden.

In dit artikel lees je:

Waterstof

Nikola is een Amerikaanse start-up, die trucks wil gaan laten rijden op waterstof. Waterstof? Jazeker! Door middel van een brandstofcel [1] kan waterstof omgezet worden in elektriciteit.

Samenwerking Nikola en IVECO

Het moederbedrijf van IVECO, Case New Holland, heeft interesse in het verder ontwikkelen van emissievrije trucks en gaat daarom een samenwerking aan met Nikola. Nikola gaat zorgen voor de waterstoftechniek en IVECO draagt bij aan het bouwen van de truck. Hiervoor heeft IVECO 250 miljoen geïnvesteerd in de start-up. Waardoor het voor 25% eigenaar is van Nikola.

Daarnaast kan IVECO ervoor zorgen dat dealers die Nikola waterstoftrucks kunnen aanbieden verspreid over verschillende continenten aanwezig zijn. Mocht er dan iets stuk gaan aan de truck, dan is een reparatielocatie altijd dichtbij. Ook wil IVECO helpen met het opzetten van tankstations in Europa die zelf waterstof kunnen maken.

Waterstoftrucks

Nikola is op dit moment bezig met het ontwikkelen van drie modellen:

One
Het eerste model heeft onder andere een slaapcabine, 360 graden camera’s en toch ook nog buitenspiegels. Aan de binnenkant is er verder naast het stuur een 21 inch touchscreen. Daarnaast is het remvermogen erg krachtig met een reactietijd van slechts 10 milliseconden.

Two
De Two heeft een kenmerkende Amerikaanse torpedo neus, maar is subtieler qua grootte en uiterlijk dan de standaard torpedoneus. Ook heeft dit model een systeem in de spiegels met camera’s dat lijkt op die van de MirrorCam van Mercedes-Benz. Verder is de Two voorzien van een dagcabine en is de merknaam Nikola in led weergegeven.

Tre
Dit model is zonder torpedo front, dus in de stijl van de Europese truck met frontstuur. Net als de Two heeft de Tre (drie in het Noors) camera’s in plaats van spiegels. Maar in de Tre is het wel mogelijk om te slapen. De slaapcabine is voorzien van twee bedden en er is  een cinemafunctie aanwezig. Dit is een kleine beamer die films en andere media kan projecteren, op een scherm dat vanuit de bovenkant van de voorruit naar beneden kan komen.

De Tre met waterstoftechniek is geschikt voor middellange en lange afstanden van 800 tot 1.200 kilometer. Ook komt er nog een Tre die ingezet kan worden voor regionaal vervoer. Dit type zal i.p.v. waterstof een elektrische aandrijving krijgen.

Reserveren

Het plan is dat eind 2022 IVECO trucks van Nikola kan gaan aanbieden in Europa. Het reserveren van een Nikola is gratis!

[1] Grünfeld, R. (2019). IVECO met Nikola in zee. Truckstar magazine (editie 11), blz. 30-31.