Truckster

Gaan er meer vrouwelijke truckers komen?

Er is een tekort aan truckers. Daarom worden vrouwen nu via campagnes opgeroepen om vrachtwagenchauffeur te worden. Maar wat maakt dit voor hen nu interessant?

In dit artikel lees je:

Tekort aan (vrouwelijke) truckers

De economie groeit sterk, het vervoer van producten en materialen neemt hierdoor toe. Tegelijk neemt het aantal truckers af, onder ander doordat een gedeelte met pensioen gaat. Daarnaast is er een tekort aan vrouwelijke truckers. Van alle vrachtwagenchauffeurs in Nederland is maar 2-3% vrouw. Met als doel om het te kort aan truckers op te kunnen lossen zijn er al enkele campagnes gestart.

Transportsector
De transportsector ‘Sector Transport en Logistiek (STL)’ zelf is een campagne gestart met de slogan: ‘Alles wat vrouwen willen’. Met deze campagne hoopt de transportsector het aantal vrouwelijke truckers in Nederland te verhogen tot 10%. Er is al een aftrap geweest van de campagne op 10 oktober, de zogenoemde ‘Ladies Night’, waarin vrouwen kennis konden maken met het beroep.

Verder wil de transportsector vrouwen helpen met een versnelde opleiding tot trucker. Deze versnelde opleiding duurt ongeveer 3 tot 6 maanden. Daarna kunnen ze direct aan de slag. Deze opleiding wordt zelfs bijna geheel gefinancierd door de transportsector.

Volvo Trucks
Ook Volvo Trucks is gestart met een campagne. In deze campagne laten zij zien wat de voordelen zijn en delen vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs hun ervaringen.

Voordelen voor vrouwen als trucker

Een vrouw als trucker dat zie je niet vaak. Veel vrouwen kiezen in eerste instantie niet om vrachtwagenchauffeur te worden. Dit is vaak omdat het niet bekend is bij hen. De vrouwelijke chauffeurs die er nu zijn, kennen het beroep als het in de familie zit of als vrienden vrachtwagenchauffeur zijn. Ook is er een imagoprobleem als het gaat om vrachtwagenchauffeurs. Vrouwen denken vaak dat ze bijna de hele week van huis zijn en het een erg eenzaam beroep is.

Om hen daarom meer bewust te laten zijn, van wat het nu echt inhoudt en hoeveel voldoening, vrijheid en afwisseling er is als trucker, zetten wij enkelen voordelen die Volvo en de transportsector noemen op een rijtje:

Parttime
Vrouwen kunnen parttime werken, ze zijn verzekerd van minimaal 32 uur in de week werk. Daarnaast krijgen ze gegarandeerd een jaarcontract.

Afwisseling
Iedere dag is anders. Met de truck komen chauffeurs overal en bouwen ze nieuwe contacten op.

Geen fysieke inspanning
Is het besturen en uitladen van een truck zwaar? Totaal niet! Tegenwoordig hebben (bijna) alle trucks stuurbekrachtiging en kunnen pakketten (die op pallets staan) via heftrucks in- en uitgeladen worden.

Flexibel en vrijheid
Steeds meer routes zijn binnenlands, dus kunnen overdag gereden worden. Dat betekent dat de avond voor de vrouwen vrije tijd is en zij deze tijd door kunnen brengen met hun gezin en in hun eigen bed kunnen slapen.

Collega’s
Het truckerwerk is nu eenmaal (nog) een mannenwereld. Mannelijke collega’s zijn vaak erg makkelijk in de omgang en houden wel van een grapje op zijn tijd. Daarnaast helpen ze vrouwen graag een handje, als iets toch zwaar of lastig blijkt te zijn.

Geïnteresseerd? Meld je aan.

Of dit meer vrouwelijke truckers gaat trekken zullen we nog zien. Wij zijn in ieder geval voorstander, het beroep als trucker is zeker niet meer alleen mannenwerk.